Wat is dat toch met katten en boeken?

 

 

Een boek, een kat een kop koffie. Meer hoeft dat niet te zijn. (Ok, chocolade...) Veel mensen vinden niets zo heerlijk als met een goed boek op de bank hangen met kattebeest gezellig op schoot. Of op hun boek. Want als katten ergens goed in zijn, is het wel om zich tussen jou en je boek te nestelen. Ook als je je boek even weglegt is de kans groot dat poes het er zich gemakkelijk op maakt.
Hoe komt dat toch en wat moet je ermee?

Eigenzinnig en zelfvoldaan


Katten zijn natuurlijk een klasse apart onder de huisdieren. Honden en paarden draven achter je aan en volgen slaafs je bevelen op. Katten niet. Katten weten zelf donders goed dat ze je niet nodig hebben. En dat maakt ze onafhankelijk en eigenzinnig.
Katten leven in de natuur meestal alleen, tenzij ze een nestje jongen aan het grootbrengen zijn. Ze leven dus niet in groepsverbanden met hogere en lagere rangorde dieren. De enige reden voor katten om een rangorde vast te stellen is om hun territorium te bepalen.

"... you can't teach cats to do anything.  No, not a thing.  You might think you can, but that is because you've misunderstood what's going on.  You think it's the cat turning up obediently at the back door at ten o'clock for dinner.  From the cat's point, a blob on legs has been trained to take a tin out of the fridge every night."
Terry Pratchett

Warmte


Er bestaat een theorie dat katten dol zijn op warmte en dat ze daarom op een door jou opgewarmd boek willen liggen. Nu zal iedere katteneigenaar kunnen beamen dat katten warme plekjes opzoeken. Een kat ligt graag in de zon te luieren. Zelfs een warme wasmachine kan katten aantrekken, het gerammel nemen ze dan maar voor lief. Maar ik betwijfel of dat een reden is voor de kat om zich pontificaal op je boek te nestelen. Immers, je schoot is dan toch altijd nog veel warmer en knusser voor je kat. Er moet dus meer achter zitten.


 

Geur is goed

 
Voetzooltjes geven geursporen af
Katten leven veel meer dan mensen via hun neus. Alles wat in hun omgeving gebeurt geeft geuren af, en de kat trekt daar weer allerlei conclusies uit.
Jij, het baasje, bent voor de kat een veilig nestgenootje. Een maatje. Iemand met wie hij zijn territorium deelt. Je handpalmen scheiden geuren af en die kleven vervolgens aan je boek. Als een kat daarop ligt, ligt ie in feite een beetje in een nestje dat door jou is gemarkeerd. Dat kan voor sommige katten geruststellend of prettig zijn.
Tegelijkertijd geeft de kat ook zijn eigen geuren af aan het boek. Dat kan via zijn voetzooltjes of doordat hij het boek kopjes geeft. Als hij dat doet vindt hij het boek niet lief, maar wil gewoon even rechtzetten van wie het is. Niet van jou, mocht je dat denken. Net als alle andere dingen in je huis, krijgt je boek een geurmerkje zodat maar even duidelijk is dat de kat de eigenaar is. Daar voelt de kat als territoriaal dier zich prettig bij.
"What greater gift than the love of a cat."  
Charles Dickens 


 

Als het baasje het interessant vindt, moet het wel belangrijk zijn

 
Jong geleerd... Kitten Ginger 'leest mee'
Poezenbeest snapt er niets van: uren zit je naar dat boek te turen. Katten doen zulke dingen niet, tenzij ze in een staaroorlog met een andere kat verwikkeld zijn, of geduldig naar een prooi loeren. Kortom, in de beleving van een kat moet jij toch wel iets vreselijks belangrijks aan het doen zijn. En dan wil kattenbeest natuurlijk wel graag weten wat er zo speciaal is aan het boek, en probeert dat uit te vinden. Het ziet er superschattig uit natuurlijk, zo'n 'lezende' kat, en het levert prachtige plaatjes op. (Of misschien houden katten ons graag dom en onwetend en lezen ze stiekem met ons mee. Het blijven ondoorgrondelijke wezens.)
 

Aandacht en hoe het verdeeld moet worden

 

Je kan maar duidelijk zijn. Kat Xena
Tja... katten weten feilloos waar jij, het baasje, je aandacht op richt. Vroeger, toen we nog kranten hadden die de hele ontbijttafel bedekten, plantte mijn toenmalige kat Pippi haar derriere steevast pontificaal op het artikel dat ik aan het lezen was. Grootmoedig liet ik haar dan liggen en koos een artikel ergens verderop op die lap papier. Maar daar nam kattenbeest geen genoegen mee: het duurde niet lang of ze lag weer netjes tussen mijn ogen en het papier. Precies dit is de ervaring van vele katteneigenaren.
Misschien zijn katten gewoon jaloers op boeken!
Of wellicht moeten we toch gewoon de conclusie trekken die veel kattenliefhebbers al getrokken hebben, namelijk dat katten zelfzuchtige wezentjes zijn die menen dat er maar een goede plek is waar het baasje zijn aandacht op kan richten: zijzelf. De boodschap is gewoon: he, sukkel, hoe kun je nu uren loeren naar zo'n saai vierkant ding dat niet eens muizen kan vangen of kopjes kan geven, terwijl je ook naar een paar kilo pure volmaaktheid verpakt in een machtig mooie verpakking kan kijken.
 “If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are. Style. That's what people remember.”
     Terry Pratchett    
 

En tja, wat doe je eraan?

Je kunt je kat natuurlijk van je boek schudden, maar dan ben je wel voorlopig uit de gratie. Mij lukt dat echt alleen bij een heel spannend boek, ik kan gewoon niet zo goed tegen die beschuldigende en gekwetste blik...
Veel beter is natuurlijk om je kat de aandacht te geven die hij of zij verdient! (En in de ogen van je kat is dat vast héél veel aandacht.) En trouwens, bestaan er schattiger boekenleggers?  En wat is er nu mooier om je boekenkast mee te decoreren, dan een kat?
Cats will be cats. Dus geniet van je aandacht claimende monstertje dat op, over en tussen je boeken struint! Door hem de aandacht te geven die hij vraagt, belonen we natuurlijk wel indirect zijn 'goede' gedrag. Maar ja, je krijgt er zoveel voor terug!


Decoratie in de boekenkast, boekenlegger, meelezer of gewoon onweerstaanbaar schattig
 
 
“Books. Cats. Life is good.”
 T.S. Eliot

 
 
Met dank aan de leden van de facebook boekengroep Samenlezenisleuker voor de superleuke foto's.
 
 

Reacties

 1. Katten en boeken! Twee grote hobby's. Leuk gedaan en mooie foto's!
  Groet Saskia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je. :) Katten en boeken, life is good.

   Verwijderen
 2. Prachtig!!! Je hebt er een fantastisch goed beeld over gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Mijn katten hebben me natuurlijk wel een en ander ingefluisterd.... :D

   Verwijderen

Een reactie posten