Hoe vind ik een uitgever: deze uitgeverijen geven fantasy uit!Hoera! Ik heb een boek geschreven. Nu hoef ik daar alleen nog maar een uitgever voor te vinden!

Maar hoe doe je dat, de juiste uitgeverij vinden? In het Engelstalige deel van de wereld wordt je aangeraden om vooral goed uit te zoeken of een uitgever een mogelijke match met je kan zijn. Onderzoek hun fonds, bekijk hun uitstraling en hoe (ze) aanwezig (ze) in de boekenwereld zijn....

Dus hoe begin je die zoektocht als je nog fris en groen bent? Hier een lijstje met uitgevers die zich aan fantasy en sciencefiction wagen, gewoon ter oriëntatie.

Als je alvast wat wilt weten over de mensen achter de schermen, lees dan ook dit artikel op Hebban.

Let op! Veel kleine uitgeverijen van fantasy die in ons taalgebied actief zijn, opereren als een soort mengvorm tussen de reguliere uitgeverij en betaalde services. Ze vragen om bijdrages voor redactie, laten je verplicht boeken afnemen of hebben andere concepten waarbij jij als auteur een deel van de kosten draagt. Dat is niet erg als je weet waar je aan begint, maar het is in dit geval heel belangrijk dat je je goed laat informeren over welke diensten je verleend worden en wat er van jouzelf nog verwacht wordt. Kortom, wat de uitgever te bieden heeft.

Van bijzonder belang zijn de mensen die zich bezig zullen gaan houden  met inhoud, opmaak en vormgeving van het boek. Probeer bij de betaalde opties een beeld te krijgen van de kwaliteit van deze diensten. Ook is belangrijk te bespreken hoe de vindbaarheid en beschikbaarheid van je boek via verkoopkanalen geregeld wordt en hoe de marketing verzorgd wordt.

Ik heb geprobeerd globaal een verdeling naar uitgeefmodel  te maken, maar houd in het oog dat uitgevers individuele afspraken met auteurs maken.

De grotere uitgevers


Boekerij

Op het gebied van fantasy en sciencefiction vanouds een grote uitgever. Deze uitgeverij is onder andere de thuisbasis van Paul Evanby en Sophie Lucas. In het verleden gaven zij ook Maryson uit. De laatste jaren lijken zij minder actief in het publiceren van Nederlandstalige auteurs.

Luitingh

Luitingh is zeer actief in het uitgeven van fantasy in haar fonds Luitingh fantasy, zowel op het gebied van vertaalde fantasy als op het gebied van oorspronkelijk Nederlandstalig werk.
Luitingh geeft o.a. het werk van Adrian Stone, An Janssen, Thomas Olde Heuvelt en Martijn Adelmund uit.

Lannoo

De laatste jaren gaf de Belgische tak van Lannoo enkele Vlamingen een kans. Kevin Valgaeren is onderdeel van het fonds, onlangs is daar Petra Doom aan toegevoegd.

Querido - singel uitgeverijen.

Dit is een conglomeraat waar diverse uitgeefhuizen in opgegaan zijn. Querido is natuurlijk bekend om haar literaire titels, maar ook zet zij succesvol stappen in de SF- en fantasymarkt. Onder het imprint Uitgeverij Q geeft zij grote namen uit als James Herbert, Jack Vance en Hugh Howey.
Nathalie Koch is wel het Nederlandstalig boegbeeld van het fonds, dat verder de naam van A.N. Ryst (Daan Remmerts de Vries) bevat. De nadruk lijkt op kwalitatief goede, literaire fantasy te liggen.

Let op! Als deze uitgeverij je doorverwijst naar Brave New Books, tel dan je centen: dit is een betaalde printing-on-demand service en dus geen volwaardige uitgeverij.

De KleintjesReguliere small-press

Dit zijn kleine uitgevers die vaak puur uit liefde voor de fantastische genres opereren. Grofweg hanteren ze dezelfde werkwijze als een grote, professionele uitgeverij.

Verschijnsel

Small-press uitgeverij Verschijnsel is al jaren een begrip in de fantasywereld. Zij geeft op  semi-professionele wijze oorspronkelijk Nederlandstalig werk uit. De nadruk ligt sterk op nichewerk, originele verhalen met een literaire inslag, werk dat wat over de wereld te vertellen heeft. Verschijnsel is de thuisbasis van auteurs als Mike Jansen, Tais Teng, Jaap Boekestein en Guido Eekhaut. Paul Evenblij en Sophia Drenth hebben er hun vuurdoop gekregen. En ik natuurlijk...

Quasis

Kleine uitgever die tegendraads werk uitgeeft. Quasis heeft auteurs als Jasper Polane, Anthonie Holslag en Pen Stewart in haar fonds. Ook is het tegenwoordig de uitvalsbasis van Sophia Drenth.

Zilverspoor

Zilverspoor is een uitgeverij die zich specialiseert in fantasy en sciencefiction van eigen bodem. Zij geeft onder andere Kim ten Tusscher, J. Sharpe, Guido Eekhaut, Bavo Dhooge en Melissa Skaye uit. Zusteruitgeverij Zilverbron vraagt een eigen bijdrage.

http://www.fantastische-vertellingen.nl/

Fantastische vertellingen is een niche-uitgeverij die bijzonder werk uitgeeft op non-profitbasis. Hierdoor kan deze uitgever werk publiceren dat anders in ons taalgebied geen kans zou krijgen. Ook publiceert deze uitgever een periodiek met korte verhalen van eigen bodem.

Small-press met een mengvorm van reguliere uitgeefpraktijk en betaalde diensten

Uitgevers die deels te werk gaan als reguliere uitgevers, maar ook - vaak voor debutanten - betaalde opties hanteren.

Uitgeverij Macc

Een kleine uitgever die avonturiert in vertalingen van Duits en Engelstalig werk, maar die ook een aantal Nederlandse auteurs uitgeeft. Je vindt in hun fondslijst onder meer Tim Lommerse, Johan Klein Haneveld en Theo Barkel.


Celtica publishing

Kleine uitgeverij gespecialiseerd in fantasy. Geeft onder andere Evi F. Verhasselt, Patty van Delft en Jeffrey Debris uit.

Godijn Publishing

Uitgever met diverse fantasy-auteurs in het fonds. Onder andere Nienke Pool, Liesbeth Jochemsen, Oli Veyn en Joyce Roele publiceren via deze uitgeverij.

Een bijzonder initiatief


Nimisa publishing house

Dit is een speciale naam op deze lijst. Nimisa is namelijk geen traditionele uitgeverij, maar een uitgeefcollectief, een coöperatie van verschillende fantasyauteurs. Rik Raven, Marieke Frankema, Joost Uitdehaag, Atalanta Néhmoura en Mark van Dijk vormen samen de schrijverskring die Nimisa bestuurt.
Reacties