De strijd tegen de stapels! Ook jij kunt je boeken de baasEerste hulp voor boekenhoarders. Een handig stappenplannetje om je verslaving onder de duim te krijgen.

Voor iedere boekenliefhebber (een eufemisme voor boekenjunkie, maar dat klinkt zo confronterend) komt het moment dat zijn huiskamer - en ook zijn slaapkamer, keuken en toilet - er ongeveer zo uitziet:


Dit is het moment dat partners verdacht internetgedrag beginnen te vertonen. Ineens verschijnen er heel veel sites over boekverbrandingen en haardkachels in de zoekgeschiedenis. Je partner blijkt ook een profiel op Lexa.nl te hebben met onder het kopje 'wat zoek ik in een partner': ernstige papierallergie.
Als dan ook nog het bezoek je gesigneerde eerste druk van De avonden als toiletpapier gebruikt ('Ja ik kon die rol nergens vinden en ik dacht papier genoeg hier...') en je begint te vermoeden dat je kat ergens gekotst heeft, maar waar ergens tussen de stapels - je kunt trouwens je kat ook niet meer vinden - dan weet je: dit is tijd voor grondige maatregelen.


Tijd voor nieuwe boekenkasten.


Te veel boeken of te weinig kasten?

Helaas zijn er soms van die praktische bezwaren, zoals een partner die dwars gedrag vertoont, of een huis dat niet meewerkt. De opties nieuwe partner of ander huis moet je natuurlijk altijd openhouden in dat geval, maar intussen zul je sterk moeten zijn. Soms dwingen de omstandigheden je onder ogen zien: Ik. Heb. Teveel. Boeken. Ik. Moet. Minder...
Omdat ik weet dat dit heel erg moeilijk voor je wordt, heb ik een stappenplannetje gemaakt. We beginnen met de minst traumatische oplossing. En we eindigen met de meest drastische.

Uitlenen


Nu hoor ik je al zeggen: uitlenen? Maar dan heb ik toch helemaal niet minder boeken? Jawel, dat klopt. Maar je hebt wel minder boeken in je kast. En vaak vergeet je dan welke boeken je ook weer aan wie hebt uitgeleend, en leners vergeten ook heel vaak dat zij dat boek van jou geleend hebben - of überhaupt dat ze het boek geleend hebben. Op ongeveer dezelfde manier heb ik 2 katten geadopteerd. Werkt prima.

Let op: doorloop stap 1 enkele malen voor je tot stap 2 overgaat.

Weggeven

Dit is een veel moeilijkere stap. Deze stap is definitief. Begin altijd met goede vrienden en familieleden. Mensen die ermee om kunnen gaan dat jij midden in de nacht onverwachts op bezoek komt om nog even aan je boek te kunnen ruiken. En om te controleren of het nog wel ongeknakt in de kast staat natuurlijk...

Let op: deze stap kan leiden tot levenslange vetes en ontwrichte families!

De vlooienmarkt

Dit is echt een groot moment voor je: je gaat je boeken op de markt verkopen. Aan onbekende mensen. Toch is dit nog te overzien. Maak een praatje met de mensen. Probeer hoogte van ze te krijgen. Vinden ze de auteur wel echt leuk, is dit geen impulsaankoop? Controleer ze op koffievlekken en morsige vingers: daar ga jij je schatjes natuurlijk niet aan toevertrouwen. De juiste match tussen boek en baasje is van levensbelang!

En lukt dit je zonder al te veel tranen en gewetensnood? Mooi, je bent klaar voor het echte werk!

Verkoop via het internet

Je begint rustig: bied je boeken eerst te koop aan in boekengroepen op bijvoorbeeld facebook. Dan heb je meer kans dat je boek bij een ervaren boekenbaasje terechtkomt.
Lukt dit allemaal zonder dat je op een zondagmiddag naar Groningen rijdt (vanuit Helmond) om bij wildvreemde mensen aan de voordeur te jammeren dat je je boek zo mist en dat het terug moehoehoet, dan ben je zo langzamerhand wel toe aan de heavy shit: bol.com.

De kringloopwinkel

Pas doen als je er echt, helemaal klaar voor bent. Je hebt de vorige stappen diverse malen doorlopen. Je hebt voor noodgevallen ook een boekenbon van de Bruna klaarliggen. En de de plaatselijke bibliotheek is open! Heb je deze voorzorgsmaatregelen genomen en nog eens dubbelgecheckt?
Dan mik je al die kneusjes en boeken waar je maar niet vanaf komt in een doos. Plak hem dicht! Ik raad 2 rollen ducttape aan.
Cruciaal: doos op toonbank zetten. Loop naar buiten zonder om te kijken. Zwaai niet! Wees sterk. Jij kunt dit.

Belangrijk: ga NOOIT terug om te kijken of je boeken er 'toevallig' nog staan. Want dan kom je gegarandeerd met 2 dozen naar buiten...

Een waarschuwing: de minibieb

Lijkt een briljante oplossing voor je boekenoverschot, zo'n schattig knutselwerk naast je deur waaruit iedereen met leesnood een boek mag trekken. Het is hip en hot en een bolwerk van menselijke beschaving en zo, maar het is vooral de ultieme manier om ochtend na ochtend dozen vol met ongewenste nestjes boeken op je tuinpad aan te treffen.
En kun jij dan weerstand bieden aan een doos verkleumde Dan Browns en Grishams die met puppy eyes naar je opkijken?
Precies.

WAT JE PROBLEEM OOK IS, EEN MINIBIEB MAAKT HET ERGER!
Onthoud dat.

Als je echt al het andere geprobeerd hebt...


Deze stap begint met een kleine disclaimer.
Lees niet verder als je de vorige stappen nog wat lastig vindt. Fantastiek kan niet instaan voor de gevolgen van het niet opvolgen van dit advies. Zorg dat je nooit alleen bent als je dit gaat doen. Houd een plastic zakje bij de hand voor als je gaat hyperventileren.

Zit je klaar: boeken die echt niemand meer wil, die vies, oud, versleten en ranzig zijn, waar de kat op heeft gescheten of waar je kind over heeft gekotst...
Die kun je naar het oud papier brengen.

Maar dat heb ik nooit gezegd.

Reacties