10 bibliotheken om je in fantasysferen te brengenIn sommige bibliotheken waan je je echt in een andere wereld. Je kunt je zonder moeite voorstellen dat er magische dingen gebeuren. Soms krijgen ze zelfs een rol in een fantasyboek of -film, zoals de Bodleianbibliotheek van de universiteit van Oxford waar de opnames voor de Harry Potterfilms zijn gemaakt.
Ter inspiratie hier een aantal wel heel mooie bibliotheken. Ben jij er geweest of ken jij nog een andere bieb die wij fantasyliefhebbers zeker niet over mogen slaan? Laat het dan weten onder dit artikel. Van bibliotheken krijgen we nooit genoeg!


'Libraries are the thin red line between civilisation and barbarism.'

Neil Gaiman


1. Bedales Memorial Library te Steep, Groot Brittannië


Als Hobbits bibliotheken hebben, dan zien ze er zo uit.

De Bedales Memorial Library is gebouwd in 1921 om de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog te herdenken. Het is een van de mooiste gebouwen in de Arts&Crafts bouwstijl. Deze bibliotheek heeft tot de dag van vandaag een openbare functie.

 
 

2. Geisel Library San Diego, Verenigde Staten

Bekentenis: ik vind dit echt de allermooiste bibliotheek van het lijstje, in ieder geval van de buitenkant. Het is het hoofdgebouw van de bibliotheek van de Universiteit van Californië. Saillant detail: de bieb is vernoemd naar Audrey en Theodor Seuss Geisel. De meesten van ons kennen die laatste als de auteur Dr. Seuss.
 
Als iets mij het utopische toekomstgevoel geeft, dan is het wel prachtige architectuur die wordt omringd door een mooi parklandschap.
 
 

3. Bodleian Library Oxford, Groot-Brittannië

In mijn volgende leven ga ik wel mijn best doen op school!  Dan kan ik in Oxford studeren en gebruikmaken van deze prachtige bibliotheek.
 
De oudste gebouwen ervan zijn al in de veertiende eeuw gebouwd. De bibliotheek overleefde boekverbrandingen en kende talloze uitbreidingen en verbouwingen. Ze leent geen boeken uit: zelfs koning Charles I werd dat geweigerd. Deborah Harkness ontdekte er een verloren gewaand manuscript, net zoals het hoofdpersonage Diana uit haar Allerzielentrilogie. En natuurlijk kennen we deze bibliotheek allemaal uit de Harry Potterfilms.
 
 
 
 
 

 

4. Bibliotheek Stuttgart, Duitsland 

Helemaal klaar voor de toekomst is deze stadsbibliotheek in Stuttgart! De bibliotheek is gevestigd in een 45 meter hoge kubus. Met haar strakke en heldere ontwerp zou ze zo in een sciencefictionfilm kunnen figureren.
 
 
 

5. Jacob und Wilhelm Grimm Zentrum, Berlijn, Duitsland


Deze bibliotheek lijkt wel wat Japans met zijn strakke vakverdeling en serene uitstraling. Het is een van de bibliotheken van de Humboldt universiteit. De bibliotheek is natuurlijk vernoemd naar de Gebroeders Grimm en herbergt een grote collectie van deze twee sprookjesvertellers.
 

 
 

6. Trinity College Library Dublin, Ierland

 
En terug naar het roemrijke verleden. De enorme bibliotheek van Trinity Collage heeft een geschiedenis die teruggaat tot 1592. Ze herbergt een collectie bijzondere en kostbare manuscripten, waaronder The book of Kells.
 


 

7. Bibliotheek Le Havre, Frankrijk

Futurisme ten top, deze bibliotheek die eruit ziet alsof hij net geland is op dit plein in Le havre. Het is de Bibliotheque Oscar Niemeyer, in de wandelgangen liefkozend 'le petit volcan' genoemd. Volg de link voor foto's van  het interieur want ook dat is zeer bijzonder!
 

 

8. Philips Exeter Academy Library

 
Zag de bibliotheek van jouw middelbare school er ook zo uit?
De high-schoolleerlingen van de private kostschool Philips Exeter hebben wel heel erg veel geluk met hun prachtige bibliotheek ontworpen door Louis Kahn. Hij bevat ook nog eens de grootste collectie van alle middelbare scholen ter wereld.
 
 

9. Saint-Genevieve Bibliotheque Parijs, Frankrijk

Ook deze bibliotheek uit 1850 heeft gefigureerd in een verfilming, namelijk van De uitvinding van Hugo Cabret, geschreven door Brian Selznick.  Indertijd een revolutionair gebouw door het zichtbare gebruik van metalen constructies, maar van een tijdloze schoonheid.
 
 


 

10. Een onbekende heksenbibliotheek


Op zoek naar de mooiste bibliotheken dook dit charmante gebouw af en toe op in de zoekresultaten. Ik weet er niets van, behalve dan dat het de tag 'library' draagt. Het kan haast niet anders dan dat dit een kleine private magische bibliotheek is. Granny Weatherwax haalt er wel eens een boek - niet dat zij het nodig heeft, meer om te controleren of wat erin staat wel klopt, natuurlijk - en ook Perkamentus laat wel eens een titel overkomen. Misschien dat je dit gebouw alleen kunt vinden als je heksenbloed hebt. Waarschijnlijk zegt het al genoeg dat jij deze afbeelding kunt zien....


Foto's  met dank aan Pixabay

Reacties