Fantasy Evenementen en Fairs Kalender 2018Wat is er te doen in fantasyland? 

Als je net zo gek bent op fantasy als ik, wil je het natuurlijk het liefst zoveel mogelijk beleven. Daarom heb ik geprobeerd een zo volledig mogelijke lijst voor jullie te maken van alle bekende fantasy fairs, boekevenementen en grote cons (conventies.)

Februari


 2-4 februari Other Futures
Festival over niet westerse sciencefiction, wordt gehouden in De Melkweg en De suikerfabriek te Amsterdam.

10-11 februari Comic Con Brussels
In Tour en Taxis kunnen liefhebbers van strips, fantasy en sciencefiction hun hartje ophalen. Bekende acteurs geven acte de préséance en gaan met je op de foto, je kunt workshops light saber vechten volgen (wie wil dat nou niet) en er zijn vele kunstenaars en schrijvers aanwezig. Cosplayers krijgen korting.

25 februari 14.00 tot 17.00 uur Lezing en workshop door Petra Doom en Greet Ilegems
In de Standaard Boekhandel in Ninove, België verzorgen fantasyauteurs Petra Dooms en Greet Ilegems een lezing. Onderwerp: stand van zaken in de Belgische en Nederlandse fantasy. Aansluitend kun je een workshop fantasy schrijven voor beginners volgen. Zeker zijn van een plekje? Opgeven kan via dit mailadres: sb.ninove@standaardboekhandel.be

Maart


 3 maart Bastaard Fantasy Awards
In de Qbus Club in Leiden worden de jaarlijkse Fantasy Awards in diverse categorieën uitgereikt, waaronder beste boek, beste foto en beste festival. 


 3-4 maart Comic Con Rotterdam
Ahoy, Rotterdam. Met cosplayzone met parades, wedstrijden en workshops. Veel acteurs, comic artists, grote markt. Voor liefhebbers van fantasy, films en comics.

 10-11 maart Gothic en Fantasybeurs
De broodfabriek, Rijswijk. Een gezellige overdekte beurs in middeleeuwse sfeer, veel kraampjes, activiteiten. Zwaardvechten, muziek van Rapalje en Pyrates!

 31 maart- 1 april Dutch Comic Con
In de Jaarbeurs in Utrecht kun je je hart ophalen als je een fan van games, comics, manga of cosplay bent. Ontmoet David Wenham of Zach McGowan, ga met je favoriete fantasyauteurs in gesprek in de Cozy Corner, of rijd een rondje in de Batmobile.

April


 7-8 april F.A.C.T.S
In Gent in de Flanders Expo wordt F.A.C.T.S gehouden. Met cosplay-catwalk en -wedstrijden, bekende acteurs, veel stripartiesten, en een keur aan panels en workshops is het een Geek haven te noemen.

 14 april Dag fantastisch boek/Harland Awards
Literair festival dat zich geheel aan de fantastische genres wijdt. Wordt gehouden in de Tolhuistuin te Amsterdam. Diverse lezingen en workshops van auteurs en wetenschappers. Ook worden de winnaars van de Paul Harland Verhalenwedstrijd en Boekprijs bekendgemaakt.

 21-22 april Elfia Haarzuilens
Rond het kasteel te Haarzuilens wordt jaarlijks een groot fantasy-evenement gehouden. Fantasykostuums, een middeleeuwse markt, roofvogel en riddershows, iets dat boxwars heet, veel acts en verhalenvertellers en natuurlijk goede muziek, o.a. Ye Banished Privateers, Scrum, Plunder.

 22 april Yalfest
In Studio's Aalsmeer vindt voor de tweede keer een Young Adult literatuurfestival plaats. Met auteurs als Sarah Pinborough en Kass Morgan ook voor de fantasyliefhebber de place to be!

 29 april Star Versum
Dit is een verkoopbeurs met het thema Star Wars, georganiseerd door een T-shirtverkoper.

Mei


 18-21 mei Fedcon
Science Fictionconventie die in Bonn gehouden wordt. Veel acteurs, voor liefhebbers van Star Trek en Star Wars.

19 mei Grijze Jagerdag
Gladiatorengevechten, riddertoernooien, wedstrijden in boogschieten, touwtrekken en zwaardvechten. Beleef op de terreinen van het Archeon de wereld van de Grijze jager en Broederband! Voor de jeugdige fans van John Flanagans boeken.

 26-27 mei Keltfest
Thema-fair die rond de Kelten is georganiseerd. Wordt gehouden in De Groene Weelde in Vijfhuizen. Vikingdorp, re-enactment, grote fantasymarkt, workshops zwaardsmeden en boogschieten en natuurlijk kan de folkmuziek niet ontbreken.

Juni


 10 juni Fantasy Court
Fantasyfestival voor het hele gezin. Kinderriddertoernooi, workshops boogschieten, veel kraampjes en LARP-activiteiten.

Juli

7-8 juli El Mundo Fantasia
Familiepretpark Mondo Verde in Landgraaf is gastheer voor een gezellig evenement voor jong en oud op het gebied van fantasy, steampunk en cosplay. Met muziek van onder ander Pyrolysis! en Devil in the Kitchen. Harry Potter's World strijkt neer in Landgraaf, en ook zal het gezelschap Kelten en Germanen er haar tenten opslaan.

 20-22 juli Mystical Fantasy Fair
In Heeswijk Dinther vinden we dit evenement voor de hele familie met Middeleeuws kampement met oude ambachten en roofvogelshow, healersdorp, Abe de verteller, en Keltische muziek. Workshops vuurspuwen en Kundalini dansen.

 19-22 juli Eurocon NEMO 2018 
Grote conventie die wordt georganiseerd door de European Science Fiction Society.  Deze editie wordt gehouden in de Pole Universitaire Cathedral in het centrum van Amiens, Frankrijk. Veel aandacht voor nietwesterse sciencefiction.

Augustus


 2-5 augustus Castlefest
Kasteel Keukenhof in Lisse is jaarlijks het toneel voor een van de grootste fantasy fairs. Je kunt spellen spelen in Spellenspektakel, kennismaken met LARP, genieten van middeleeuws spektakel en kijken hoe instrumentenbouwers te werk gaan. Natuurlijk veel goede muziek om op te dansen. Ook is er een schrijversmarkt.
-Special guest Robin Hobb!

17-19 augustus Imaginarium
Fantasy fair voor het hele gezin in Tytsjerk. De Ennorandirrm en de Frije Friezen zullen vanuit Midden-aarde de fair vereren met een bezoek. Boogschieten, ringen smeden, vechten met echte ridders... kijk of jij uit het juiste fantasyhout bent gesneden! Auteurs Allard Hakvoort en Durk IJtsma zullen verkleed als ridders hun boek Sargas Bloedstrijd promoten.  

 16-20 augustus World Con/Hugo's
Jaarlijkse wereldconventie voor de genres fantasy en sciencefiction, dit jaar gehouden in San Jose, VS. Veel auteurs, panels, lezingen. En natuurlijk de jaarlijkse uitreiking van de Hugo Awards.

September

1-2 september Middeleeuws Ter Apel
Rond het Kruisherenklooster in Ter Apel verrijst een middeleeuws kampement waar soldaten, ambachtslieden en muzikanten je zullen vermaken. Wie een bezoek wil brengen aan een historische jaarmarkt kan zijn hart ophalen. Vier feest en bekijk de gevechten op het slagveld terwijl de kinderen zich bezighouden met boogschieten of een ridderparcours.


 22-23 september Elfia Arcen
De najaarseditie van Elfia wordt jaarlijks gehouden rond het kasteel van Arcen. Groot fantasy-evenement met alle ingrediënten van de voorjaarseditie.

Oktober


 20-21 oktober Cabbagecon
Liefhebbers van Terry Pratchett en Discworld kunnen hun hartje ophalen tijdens Cabbagecon, gehouden in hotel Carlton President in Utrecht. Feestje voor fans van Terry Pratchett.

November


December

Mis je je eigen evenement op de lijst, of heb je een boekpresentatie die open is voor publiek, geef dan even door wat, wanneer en voor wie, dan voeg ik het toe.


Datum nog niet bekend: (wordt in lijst gezet zodra dit het geval is) Fantasiafest
Archeon Midwinterfair (december)
Prijsuitreiking Fantastels (eind maart)
Elftopia (was in 2017 aug.)

Reacties


  1. Mss ook leuk om in je blog te vermelden. Magicfair in Kerkrade op 21 en 22 juli
    https://www.facebook.com/events/926107937565625/?ti=cl

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten