De fantasy schrijfbibliotheek


Toen ik net met schrijven begon smachtte ik naar kennis, vooral over de ambachtelijke kant van het schrijven.

Natuurlijk begint het allemaal met veel lezen. Ieder boek dat je leest, geeft je weer nieuwe mogelijkheden.
Veel in je eigen genre lezen geeft je een beeld van wat er allemaal mogelijk is en wat er zo'n beetje gedaan is en wordt.
Veel lezen in andere genres vergroot je mogelijkheden enorm. Het geeft toegang tot heel andere verhaaltradities en mores en het zorgt ervoor dat je fris en ruimdenkend tegenover je eigen genre kunt staan.

Heel belangrijk: hoewel verhalen aan de onderkant van de markt je heel goed kunnen laten zien wat niet werkt, heb je daar uiteindelijk helemaal niets aan. Er zijn altijd nog veel meer mogelijkheden om iets te doen wat niet werkt dan jij boeken kan lezen in je hele leven. Waar je echt veel meer aan hebt, is hele goede boeken lezen. Ze laten je zien wat wel werkt, ze sturen je blik, ze beïnvloeden je stijl. Zorg dus dat je in ieder geval wat tijd maakt om de groten in je eigen genre te lezen en te bestuderen.

Lezen reikt je de grondstof aan. Maar dat is natuurlijk niet het hele verhaal.
Van kijken naar goede schilderijen wordt je immers ook geen schilder.

Ik ging dan ook op zoek naar technische informatie over het schrijfproces, gericht op mijn eigen genre. Op het Engelstalige stuk van het web is die kennis ruim voorhanden. Ik geef je een overzicht van een aantal sites waar heel veel te vinden is over schrijven. Ik maak onderscheid tussen artikelen over schrijven en over publiceren. Als dat allemaal op dezelfde site staat, zal ik de site onder schrijven rubriceren.
Daarnaast zal ik een sectie maken met artikelen die niet per se over het schrijven zelf gaan, maar wel de discussie over allerlei aspecten van verhalen levend houden.

Hieronder alvast het Nederlandse deel. Het komt overal vandaan maar er staan waardevolle schrijftips tussen. Binnenkort verschijnt er ook een lijst met Engelstalige sites.

Ik zal de lijst hieronder regelmatig aanvullen, en uiteindelijk wellicht meer rubriceren en selecteren om zo volledig mogelijk te zijn. Het loont dus de moeite om hier af en toe terug te komen.

Schrijven: er is altijd meer te leren!


Nederlandse artikelen over fantasy schrijven:Interviews met schrijvers:


George R.R. Martin

Jurgen Snoeren

Neil Gaiman

Kim ten Tusscher

Ann Leckie

Mirjam Mous

Raymond Feist

Fiona Macintosh

Mike Jansen

Sophia Drent

David Mitchell

Tais Teng

Thomas Olde Heuvelt
Natalie Koch


Nederlandse of vertaalde boeken over (fantasy) schrijven:
fora en groepen over fantasy schrijven:Ondersteuning voor schrijvers:
Reacties