Recensie van Vrouwe van Arak op Magictales.nl

Niets is huiveringwekkender dan het oordeel van een recensent. Hoewel alles in het leven te relativeren valt, en een recensie ten slotte ook maar de mening van een persoon is, is niets erger dan een matig oordeel - of nog erger, een recensie waarin je boek wordt afgefakkeld.

Ik ben er ook heilig van overtuigd dat niemand een recensie zo negatief leest als de schrijver van het gerecenseerde boek. Zelfs als een beschouwing grotendeels lovend is, dan komen die kleine, en vaak ook nog terechte puntjes van kritiek, als hamerslagen binnen.

Nee, dan nog liever een recensie waarvan duidelijk is dat er met de pet naar gegooid is of waaruit blijkt dat het boek amper of niet gelezen is (je zou zeggen dat niemand op grond van het lezen van laatste bladzijde en flaptekst een boek durft neer te sabelen, maar Onze Lieve Heer kent rare kostgangers en mensen die er plezier in scheppen anderen zonder noemenswaardige inspanning de grond in te boren: ze bestaan), die kan je tenminste naast je neerleggen.

De fijnste recensie die je als schrijver kunt krijgen, is die waaruit blijkt dat beoordelaar een positieve leeservaring had en het boek ook nog ten volle begrepen heeft: soms houdt een recensie de schrijver zelfs een soort spiegel voor en duidt het boek op manieren waarvan je bij nader inzien denkt: hé, dat heb ik inderdaad in het boek gestopt, wat bijzonder dat dat anderen zo opvalt!

Zon recensie kreeg ik onlangs, neem maar eens een kijkje op de site www.magictales.nl

Reacties