Biblionrecensies Nederlandstalige Fantasy-auteurs: positief verhaal!

Nederlandstalige fantasy... Onbekend maakt onbemind?

Nederlandse fantasy zit in de lift. Steeds vaker laat zij een spannend, boeiend, origineel maar vooral levenskrachtig geluid horen.
Nederlandse fantasy is een exportartikel. Diverse hedendaagse auteurs lukt het om hun werk aan onder andere de Engelstalige markt te verkopen. Waarom neerkijken op iets dat in het buitenland omarmd wordt?

Niet overtuigd? Lees de onderstaande recensies van het gezaghebbende NBD/Biblion (de instantie die álle boeken leest zodat bibliotheken weten wat interessant is om in te kopen) er maar op na.
Nederlandse fantasy biedt alles wat vertaald werk ook biedt - en meer!

NBD/Biblionrecensie Verbroken in Schemer, Kim ten Tusscher

Tweede deel van een trilogie (na 'Gebonden in duister', 2011*) waarin alles draait om een soort godsdienstoorlog in het land Merzia. Verschillende groepen bestrijden elkaar omdat zij vinden dat hun godsdienst de beste is. Profeet Kasimirh is aanhanger van de god Jakob en lijkt aan de winnende hand. Hij heeft echter de hulp nodig van Lilith, een jonge vrouw die kan transformeren in een draak. Zij is gevlucht en gaat in een soort poolgebied op zoek naar een andere draak die haar meer kan leren over haar gave. Het verhaal steekt goed in elkaar, de magie en godsdienststrijd zijn intelligent met elkaar verweven. Grofweg draait de strijd om twee groepen, elk met hun eigen tovenaars en legers. Het is niet helemaal duidelijk wie nu 'goed' is en wie 'kwaad'; in dat opzicht is het verhaal wel origineel. Het kan nog alle kanten op gaan. Kleine druk. - Gerard Zeegers

NBD|Biblion recensie De scrypturist, Paul Evanby

Eerste fantasyroman van de Nederlandse sf-schrijver Evanby. In een wereld op de rand van oorlog hebben geschreven symbolen grote macht. De schrijvers van deze symbolen, 'scrypturisten', organiseren zich in gildes. Hoofdpersoon Mauric, lid van het anarchistische Schrapersgilde, ontdekt dankzij een geheimzinnige vreemdeling een heel nieuwe dimensie aan scrypturen, met mogelijk sinistere gevolgen voor de echte wereld. Een eerder gezien thema wordt door Evanby nauwgezet uitgewerkt. Soms zodanig dat de details van scrypturiek en de gildes moeilijk te volgen zijn, maar dat maakt het verhaal niet minder spannend. Door het verhaal van de scrypturen en de aanstaande oorlog loopt het verhaal van de enigmatische vismens Nishkigoh, tegen wil en dank tussen landmensen levend, met alle sympathie-opwekkende problemen van dien. Prachtig taalgebruik, vooral in namen ('Unylle Zyborghe') en in het detail waarmee steden beschreven worden. De vele namen leiden echter ook tot verwarring, vooral met betrekking tot wie vecht met wie. Een kaart wordt node gemist. Sterk werk van eigen bodem. Paperback, kleine druk.

(NBD|Biblion recensie, T. ten Berge)

NBD/Biblionrecensie Vrouwe van Arak, Adinda Volkers

De eenhoorn dreigt uit te sterven op de planeet Arak. Eenhoorn en Galoith, de oorspronkelijke bewoners van de planeet, waren ooit met elkaar verbonden. Door de komst van de mens is de planeet uit balans geraakt en moet er een nieuw verbond gesloten worden. Volgens de profetie zal de Vrouwe van Arak de planeet redden. Per ongeluk komt de tiener Mehory terecht op het grondgebied van de kazerne van Zaren, verboden terrein. Daar ontmoet ze de eenhoorn Harthoorn waar ze een bijzondere telepathische band mee krijgt. Samen met de charmante rijder Aliax en zijn eenhoorn Slachthoorn en de oudere drilmeester Kentor met zijn eenhoorn Ramshoorn gaan Mehory en Harthoorn op een reis vol avonturen met als eindbestemming Gaia, een reservaat waar volgens de overlevering de laatste Galoith zich bevinden. Daar zal de laatste beproeving plaatsvinden. Is Mehory de Vrouwe van Arak? Een spannende debuutroman. - Drs. M.F. van Klinken

NBD|Biblion recensie Nevels kind, Harman Nielsen

Vierde deel van de boeiende 'Het verscholen volk'-serie, gezet twaalf jaar na deel drie ('De hoge stad')*. Door een samenvatting voorin is dit boek goed op zichzelf te lezen. Het verhaal komt tot een afronding, al zal er nog een vijfde deel volgen. De verhouding tussen de drie volkeren komt onder spanning te staan door de geboorte van een nieuwe Spreker, de dochter van Nevel. Zij is echter geen heler, maar trekt de mensen juist naar het duister. Het is aan Mus dit probleem op te lossen. Dit verhaal wordt niet door actie gedreven; er gebeurt relatief weinig en het wordt in een rustig tempo verhaald. Centraal staan de menselijke emoties, de angsten en frustraties van de hoofdpersonen. Door de prachtige, beeldende stijl en de pakkende personages levert dit een juweel van een fantasy-roman op, met een scheutje sciencefiction en een grote klodder literatuur. Fantasy voor mensen met een brein, die meer willen dan veldslagen, draken en almachtige tovenaars. Het beste dat de Nederlandse fantasy te bieden heeft. Vanaf ca. 13 jaar. Kleine druk.

(NBD|Biblion recensie, Rene van Rossenberg)

Veel leesplezier!

Reacties

  1. Een bekende Nederlandse fantasy-auteur was Wim Gijsen.
    Vandaag publiceerde ik een lang interview met hem dat ik in 1989 met hem hield.
    http://zilvervis.net/2013/01/18/wim-gijsen-je-kunt-best-verlicht-worden-in-een-villa-in-wassenaar/

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten