Biblionrecensies Nederlandse fantasy II: veelzijdig en verrassend

Ik raak er maar niet over uitgepraat: de kwaliteit van Nederlandse fantasy. Natuurlijk omdat het mij persoonlijk aangaat, dat motief is duidelijk genoeg. Maar ook omdat veel moois ongelezen blijft of niet bekend raakt buiten selecte kring. Onbekend maakt onbemind.
En dat is jammer.

Een deel van het probleem zit hem in het feit dat kleinere uitgeverijen als Kramat, Books of Fantasy en Verschijnsel wel prachtige boeken uitgeven, maar dat hun publicaties door de grotere boekenketens grotendeels genegeerd worden. Zo komt het fantasylezende publiek nauwelijks in aanraking met een heel scala aan vaardige auteurs en dat heeft natuurlijk zijn weerslag op de boekverkoop.
Dat heeft weer tot gevolg dat de heersende vooroordelen over Nederlandstalige fantastiek ook niet ontzenuwd worden, waardoor te veel mensen ervoor terugdeinzen in Nederlandstalige fantasy te investeren. Zo zullen ze nooit merken hoe veelzijdig Nederlandstalige publicaties zijn en hoeveel leesplezier deze bieden.
Dat alles heeft ertoe geleid dat Nederlandstalige auteurs soms publiceren onder een Engelstalig pseudoniem, omdat het dan makkelijker is om een groot publiek te bereiken. Enkele van die schrijvers doen dat met groot succes, wijlen W.J. Maryson haalde zelfs top10-noteringen op bestsellerlijsten in de Verenigde Staten. Dat mag toch wel een opmerkelijk succes genoemd worden en is het beste bewijs dat Nederlandse auteurs onderscheidend werk leveren.

Nederlandstalige fantasy is veel meer dan alleen maar de zoveelste epische woordenstoom die over de lezer wordt uitgestort. Ze is even origineel en veelzijdig als de huidige Angelsaksische scene, en heeft heel wat auteurs onder de paraplu die in staat zijn een goed plot en een spannend verhaal neer te zetten en die daarnaast onmiskenbaar over literaire kwaliteiten beschikken.

Om jullie te overtuigen trakteer ik voor de laatste keer op ijzersterke, lovende biblionrecensies: zodat jullie een glimp opvangen van de veelzijdigheid van Nederlandstalige auteurs en hun hoge kwaliteit!

NBD/Biblionrecensie Leerling tovenaar vader en zoon Thomas Olde Heuvelt

Op dertienjarige leeftijd heeft Travis Lauper zijn vader verloren. 36 woensdagen later ontmoet hij een vreemde medicijnman die zich een tovenaar noemt. Hij is doodtarter en leeft al 1200 jaar: een wezen dat blijft leven door bewustzijn van mensen af te nemen in ruil voor een vervulde wens. De man verscheen, doordat Travis een wens deed: hij wilde bij het surfen de golven bedwingen. Om de tweede wens, ook doodtarter worden, te vervullen, zal de tovenaar opnieuw in het leven van Travis moeten opduiken. Dit gebeurt acht jaar later. Het verhaal speelt zich af in het zuiden van Californië, deels in 1989 en deels in 2007. De schrijfstijl is prachtig: mooie volzinnen en een rijke woordenschat. Dit is enigszins verrassend, aangezien de auteur pas 25 jaar is. Ondanks de lange zinnen leest het heel vlot. De spanning is goed opgebouwd en omdat je alles door de ogen van Travis ziet, blijven de motieven van de tovenaar tot vlak voor het eind onbekend. Op pagina 149 wordt de titel uitgelegd: 'Leerling, tovenaar, vader en zoon. Travis besefte dat zijn rol niet duidelijk was.' Het verhaal is een combinatie van horror, fantasy en detective.
(NBD/Biblion)

NBD/Biblionrecensie Bloed en Eer brad winning

Als voormalig beroepsmilitair in het rijk Perdusia slijt Sylvestre Curare zijn dagen als privéspeurder en uitsmijter in een chique bordeel, terwijl hij een leven leidt van verval met veel drank en seks. Wanneer hij op een dag oog in oog komt te staan met zijn dochter van wie hij het bestaan niet wist, verandert er veel. Er worden diverse aanslagen op zijn leven gepleegd, zijn dochter blijkt niet te zijn wie ze is, hij krijgt de zorg voor een kleindochter en hij gaat op onderzoek uit naar antwoorden op al zijn vragen. Deze hoopt hij te vinden in een bordeelklooster bij priesters, magiërs en zelfs bij de magistraat. Harde detective in een fantasysetting van Nederlandse makelij. Het verhaal laat zich gemakkelijk lezen, is spannend en werkt naar een duidelijke plot toe. Sommige onderdelen worden aangeroerd maar niet verder uitgediept en het eind komt vrij plotseling en wat verward. Toch zal dit boek liefhebbers van het genre zeker weten te boeien. Paperback, kleine druk.
(W.M. Bruins-Jorna)

NBD/Biblionrecensie Droomloos Mel Hartman

Sinds 'het Portaal' werd uitgevonden, weten de mensen op de aarde (Ratiowereld) dat de droomwereld (Emowereld) echt bestaat en echt bevolkt wordt met wezens uit onze fantasie (zoals goden en engelen). Uit angst willen mensen niet meer dromen en allerlei wezens uit Emowereld maken gebruik van het Portaal en bezorgen de mensen nogal wat ongemak. Als het geweld op Ratiowereld onverklaarbaar toeneemt, besluiten beide 'werelden' tot het oprichten van een team, genaamd Fantasiejagers, om dit te onderzoeken. Kate is de enige emomens die als Fantasiejager werkt in het team. In haar geheugen zit echter een geheim dat zijzelf niet kent. Na het vorige deel, het debuut van de schrijfster, is dit vervolg ijzersterk. Eigenlijk begint het verhaal nu pas écht. De auteur heeft beide werelden verder uitgekristalliseerd en een duidelijke rode draad erin verwerkt. Afzonderlijk te lezen van het eerste deel, 'De fantasiejagers' (2007)*. Overigens lijkt de beste vriendin van Kate, Dille, (gedeeltelijk) gebaseerd te zijn op het karakter van de auteur. Op omslag afbeelding van een Egyptische farao, vrij kleine druk.
(D. Jaramillo Moreno)


NBD|Biblion recensie Een miljoen zeilen Tais Teng

Dit tweede deel van 'De gran terre saga'* draait om Mariet (de zus van Marek), die in haar magische spiegel haar ware geliefde heeft gezien en er alles voor over heeft hem bij zich te krijgen. Dat hij tot een vijandig volk behoort, zorgt voor een soort Romeo/Julia-motief. Het verhaal gaat tevens over de kracht van het woord: goed vertelde verhalen veranderen de werkelijkheid en geven er een beslissende draai aan. Er is volop magie, sprookjesachtigheid en creatief gebruikte techniek. De in Gran Terre legendarische personages zijn voor een deel ontleend aan 'de wereldliteratuur. Zelfs wie niet op voorhand van fantasy houdt, wordt meegesleept door Tengs verteltrant en vindingrijkheid. Grappig zijn de teksten 'voor dummies', waarin voor niet-ingewijden informatie wordt gegeven over Gran Terres geografie en geschiedenis. De gedetailleerde illustraties in zwart-wit zijn van de schrijver zelf. Voorin een introductie tot Gran Terre en een namenlijst van personen, dingen en plaatsen. Zie ook: www.granterre.nl. Verzorgde uitgave met leeslint, kleine druk. Vanaf ca. 14 jaar.
( Th. Herrman)

Reacties

Een reactie posten