Recensie Harten Sara Thomas Olde Heuvelt

Harten Sara vertelt het hartverwarmende verhaal van het naïeve meisje Sara dat probeert om haar weg te vinden in het leven. Dat is niet altijd gemakkelijk, want realiteit en verbeelding lopen nogal door elkaar in haar leven. En dan wordt ze ook nog verliefd op Sem.
Sem is een illusionist die smoorverliefd is op Sara. Beesje is een mentaal wezentje dat in Sem huist, maar dat ook min of meer onafhankelijk van Sem kan opereren. Als Sem besluit dat Beesje een te grote rol in hun relatie speelt en hem invriest, zet hij daarbij gebeurtenissen in gang die hun relatie tot het uiterste op de proef zullen stellen.

Thomas Olde Heuvelt ontvouwt in lichtvoetige, sprankelende, ontzettend vanzelfsprekende taal het verhaal van Sara en Sam en hun mentale vriendje Beesje. Hij vertelt het verhaal middels Sara en haar eenvoudige, ontwapenende manier van vertellen geeft het verhaal een intieme sfeer. Olde Heuvelt durft de taal zover op te rekken als nodig is om zijn personages hun individuele stem te geven en schuwt daarbij niet om wat conventies met voeten te treden. Zijn spel met de bladspiegel en de vele typografische vondsten geven het verhaal extra kracht en sfeer.

Dit boek heeft het allemaal: mysterie, plotverwikkelingen die de lezer de kans geven te anticiperen op komende gebeurtenissen, romantiek, humor, vaart, momenten van bezinning... De hallucinante beelden die Olde Heuvelt daarbij oproept, zijn aanleiding voor tal van prachtige, ontroerende en soms onthutsende scenes. De levens van alle personages zijn knap met elkaar verweven in een plot die nergens rammelt of weke plekken vertoont. Alles grijpt mooi in elkaar in dit verhaal en toch weet Olde Heuvelt de lezer het gevoel te geven dat hij een wereld betreedt die groots van opzet, ruimtelijk en rijk is. Dat het verhaal buiten het verhaal niet ophoudt.
Harten Sara is even absurd als kleurrijk, en kent een grote gelaagdheid zonder dat het verhaal daar ook maar een tel onder dreigt te bezwijken.

Olde Heuvelt voert een aantal personages ten tonele die allemaal op hun eigen manier lijden aan het leven, en bizarre, uiterst menselijke manieren hebben om daar mee om te gaan. Maar hij doet dat zonder melodrama, met veel liefde voor zijn personages en begrip voor hun soms wrede kanten, en zonder dat de lezer iets opgedrongen wordt.
Sara is een personage om in je hart te sluiten, en ook Sem en zijn aandoenlijke Beesje zijn prachtig neergezet. Zelfs de vader van Sara, toch een man die grote fouten gemaakt heeft, wordt zo genuanceerd neergezet dat de lezer hem op zijn minst kan begrijpen.

Olde Heuvelt speelt met het spanningsveld tussen dromen, verlangens en fantasie, en de werkelijkheid. Soms is voor de lezer duidelijk dat Sara dagdroomt of hallucineert, of dat haar verbeelding haar meesleept, maar vaker vraag je je af wat nou werkelijkheid is, wat illusie en wat pure magie.
Een deel van het verhaal speelt zich af in een geheimzinnig ondergronds theater, alleen vindbaar voor een select groepje mensen. Dat draagt zeker bij aan de sfeer van magie.

Olde Heuvelt is een rasverteller, een schrijver die de kunst verstaat om zijn verhaal met lichte toets aan het papier toe te vertrouwen, het aan te dikken op die plaatsen dat het wat meer nodig heeft en schetsmatig te blijven waar de lezer zelf invulling kan geven.
Hoewel Harten Sara soms een werveling van gebeurtenissen en indrukken is en er volkomen krankzinnige beelden op de lezer worden afgevuurd, heeft het ook momenten van rust, van bezinning. Het heeft ook zeer ontroerende momenten. Bij tijd en wijle werd ik echt geraakt door de personages. Daarnaast is het verhaal gewoon erg grappig en meeslepend geschreven.

Kortom, Harten Sara is een verhaal met een traan en een lach, zoals de commedia dell'arte waar Olde Heuvelt zich ogenschijnlijk in zijn verhaal door heeft laten inspireren.

Het is lang geleden dat een boek mij zo diep wist te raken. Eigenlijk vond ik het best moeilijk om er een recensie over te schrijven, gewoon omdat het lastig is om een leeservaring die zo intens is, goed over te brengen.

Aanrader!

Harten Sara
Thomas Olde Heuvelt
ISBN: 978-90-245-32377

Reacties