Recensie Bron Rik Raven

Bron is het debuut van Rik Raven. Eerder publiceerde Rik een aantal verhalen in Pure Fantasy, een kwartaalblad voor korte verhalen.

De schrijver Rolf ziet na twee relatieve successen nooit meer iets van waarde uit zijn handen komen. Door drankzucht en schulden geplaagd, verliest hij zijn vrouw en zijn uitgever, juist op het moment dat een nieuw verhaal hem te pakken krijgt. Een verhaal over Baxan, stoere revolverheld en agent in dienst van de koning. Het speelt zich af in een grimmige fantasywereld met westerntrekjes.
Tijdens het schrijven krijgt hij een hartaanval. Zijn vrouw komt bij hem terug op voorwaarde dat hij niet meer zal schrijven. Natuurlijk kan hij deze belofte niet houden. Hij verliest zijn grip op de werkelijkheid en zijn realiteit loopt steeds meer over in die van het verhaal dat hij schrijft...

Raven gebruikt in haar roman het gegeven van de schrijver die verstrikt raakt in zijn eigen schepping, waarbij het onderscheid tussen verzonnen en realistische situaties steeds meer vervaagt. Dit gegeven is al vaak gebruikt, onder andere door Stephen King, een schrijver waardoor Raven zich duidelijk heeft laten inspireren.
Raven voegt haar eigen interpretatie toe door de schrijver langzaam maar zeker het gevoel te geven dat hij zijn personage ís. (Een griezelige ervaring die verschillende auteurs zullen herkennen: dat je ook als je níet aan het schrijven bent, je aan het vereenzelvigen bent met je hoofdpersonages. Ergens, ergens, moet een tehuis bestaan voor schrijvers die voorgoed in hun verhalen verdwaald geraakt zijn.... The Lost Writers Home.)

Rik Raven is op haar best in de hoofdstukken die zich afspelen in de verhaalwereld van het fantastische koninkrijk Masseras. De stoïcijnse en brute revolverheld Baxan ligt haar als personage duidelijk goed. Deze stukken kenmerken zich door een wat hoekige, stroeve schrijfstijl die prima past om een personage als Baxan neer te zetten. Baxan reist in het gezelschap van Gaël, een weggelopen jongere. De interactie tussen beide geeft het verhaal een extra dimensie, Raven brengt de evolutie van hun relatie duidelijk in beeld.

Meer moeite heb ik met de stukken die handelen in onze realiteit. De relatie tussen Rolf en zijn vrouw Harriette blijft wat plat. Raven zit haar personages niet onder de huid, en Harriette als teleurgestelde echtgenote kon mij niet overtuigen. Ik vind haar ongeloofwaardig onsympathiek neergezet. Soms kan ik de drijfveren van de personages niet heel goed plaatsen. Ik miste op dat vlak wat uitwerking.

Het verhaal is vlot geschreven, met aandacht voor details. Helaas is het taalgebruik hier en daar wat clichématig. Vooral wanneer er een vrijpartij beschreven wordt, dringt de beeldspraak zich hinderlijk op. Dat had wel wat subtieler gemogen.
Raven legt niets teveel uit in haar boek, een valkuil waar fantasyschrijvers nog wel eens in vallen. Af en toe vond ik het daardoor tijdens het lezen juist lastig om het overzicht te bewaren.

Extra punten krijgt Bron voor de spanningsopbouw. Het verhaal heeft vaart, en de onverwachtse plotwendingen houden de lezer geïnteresseerd. Wat betreft de spanning zit het wel goed. Het twilightzone-achtige einde komt als een verrassing maar sluit het boek zeker passend af.

Aardig debuut, dat toch een paar uurtjes leesplezier verschafte. Spannende lectuur die voor liefhebbers van King een extra dimensie heeft door de vele verwijzingen.

Bron
Rik Raven
Books of Fantasy
ISBN: 978-94-608-6023-2

Reacties

  1. Dit is inderdaad een heel goed boek! Ik ben het niet overal met je eens. Zo had ik bijvoorbeeld totaal geen problemen met Hariëtte. Het taalgebruik vond ik juist passen in dit boek. Echter het tempo vond ik vooral op het begin wat te traag.

    Meningsverschillen maken de wereld boeiend :)

    Groetjes,
    Yarrid.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten